ßßß Cookit - przepis na Bitki schabowe

Bitki schabowe

nazwa

Wykonanie

Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie własnym z dodatkiem cebuli - klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, że proste smaki są najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymać intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie mięsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciło smakiem. Zapraszam na rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie z posmakiem cudownie słodkiej cebuli.
Skladniki:
około 80 dkg schabu
1 cebula
olej
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz
1 szklanka wody
Wykonanie:
mięso oczyścić z błon i powięzi, pokroić w 2-3 cm plastry. Rozbić lekko pod folią spożywczą. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć
kotlety obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na rumiano w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka. Podsmażone kotlety zsunąć na bok, przypieczone resztki zeskrobać łopatką i też odsunąć na bok robiąc miejsce, by zeszklić cebulę. Podlać wodą i dusić do miekkości około 45 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/bitki-schabowe.html