Wykonanie
Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki3/4 szklanki
wody1
żółtko1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki
olejuSkładniki na farsz:50 dag
mięsa1
cebulanatka pietruszkisól i
pieprz – do smaku
woda ok. 1/3 – ½ szklanki
Mąkę przesiać do miski. Do szklanki wbić
żółtko i uzupełnić
wodą, aby razem stanowiły ¾ szklanki. Dodać
sól i wymieszać razem.
Wodę dodawać małymi porcjami do
mąki i wyrabiać razem tak, jak robi się kruszonkę. Mają powstać takie większe okruszki. Teraz dodać do ciasta
olej i zagnieść ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze
wody. Nie wyrabiać za długo ciasta. Przykryte folią ciasto, odstawić na 40 minut, aby odpoczęło. W tym czasie możemy zrobić farsz
Mięso zmielić w maszynce do mielenia razem z
cebulą. Dodać
przyprawy, trochę
wody i dokładnie wymieszać.Ciasto podzielić na 10-12 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko (nie ma potrzeby podsypywania
mąki, bo ciasto idealnie się wałkuje i do niczego nie przykleja) na wielkość dużego talerzyka deserowego. Na połowę ciasta wyłożyć/rozsmarować farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi (można zrobić „falbankę” albo użyć widelca).Smażyć czebureki na
oleju, średnim ogniu, najpierw z jednej strony a następnie ostrożnie odwracamy i smażymy drugą stronę. Na patelni
mieści się po 2 czebureki.Smacznego:)