Wykonanie
Najlepsze.Ulubione.Raz do roku.Babcine.przepis rodzinny
ciasto :3 szklanki
mąki3
żółtka2 łyżki
olejuokoło 1 - 1,5 szklanki zimnej
wodysólfarsz :
suszone grzybycebulałyżeczka
olejusól,
pieprzSuszone grzyby przepłukać
wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.Zalać
wodą w misce i zostawić na noc.Następnie razem z
wodą ugotować do miękkości.
Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.
Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym
oleju.Jak stanie się szklista dodać
grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku
solą i
pieprzem.Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę zagnieść z
żółtkami i
olejem, stopniowo dodawać
wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki
wody). Doprawić
solą.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.Idealne do barszczyku i do podjadania.