ßßß
ciasto :3 szklanki mąki3 żółtka2 łyżki olejuokoło 1 - 1,5 szklanki zimnej wodysólfarsz :suszone grzybycebulałyżeczka olejusól, pieprzSuszone grzyby przepłukać wodą w celu pozbycia się zanieczyszczeń.Zalać wodą w misce i zostawić na noc.Następnie razem z wodą ugotować do miękkości.Grzyby zmielić przez maszynkę lub przy użyciu innego sprzętu, albo drobno pokroić.Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na rozgrzanym oleju.Jak stanie się szklista dodać grzyby, smażyć chwilę razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.Zostawić do ostygnięcia.Mąkę zagnieść z żółtkami i olejem, stopniowo dodawać wodę, żeby ciasto stało się miękkie i elastyczne (u mnie zgarnia około 1,5 szklanki wody). Doprawić solą.Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.Na każde kółko nakładać farsz i formować pierogi, dociskając je widelcem.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (używam frytownicy) aż staną się złociste z obu stron.Idealne do barszczyku i do podjadania.