Wykonanie
To jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym
stole nie może zabraknąć pierogów z
grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy
grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać
pieczarki)-5 dkg
grzybów suszonycha do tego:-3
cebule-
sól,
pieprz i
olejNa ciasto:-4 szklanki
mąki i dodatkowo
mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej
wody-jedno
żółtko-2 łyżki
oleju-2 dkg
drożdży-2 łyżki
wody-1/4 łyżeczki
cukruZaczynamy od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewamy ciepłą
wodą i płuczemy je.Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą
wodą, gotujemy ok. 5 minut.Pozostawiamy do zmięknięcia. Nie zlewamy
wody, tylko odławiamy
grzyby ( w wodzie pozostanie ewentualny piasek) i odciskamy z nich
wodę.
Cebulę kroimy i podsmażamy na
oleju.
Do niej dodajemy surowe, pokrojone
grzyby i wszystko razem smażymy do zrumienieniaa następnie studzimy.
Grzyby z patelni i przygotowane
grzyby suszone mielimy przez maszynkę.
Zmielone przekładamy na patelnię .Przyprawiamy
solą i
pieprzem do uzyskania zdecydowanego smaku.Podsmażamy na patelni z niewielką ilością
oleju, aby odparować pozostałą
wodę.Farsz musi być gęsty i lekko zrumieniony.Studzimy.Farsz możemy również wykorzystać do pierogów z pieca ( są na naszym blogu).
Teraz ciasto.Rozcieramy
drożdże z odrobiną
cukru, dodajemy 2 łyżki ciepłej
wody, łyżkę
mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.Do miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej
wody, 2 łyżki
oleju,przygotowane
drożdże i
żółtko.Zagniatamy najpierw luźne ciasto a następnie dodajemy pozostałą
mąkę i jeszcze razwyrabiamy ciasto. Musi być zwarte, ale nie twarde.Dzielimy je na części.
Wałkujemy na posypanej
mąką stolnicy.Wycinamy krążki, napełniamy je farszem, sklejamy brzegi i dociskamy je widelcem.
Do polania gotowych pierogów użyjemy
oleju, na którym przesmażymy
cebulę.
Zagotowujemy
wodę, solimy i dodajemy trochę
oleju.Wkładamy przygotowane pierogi do
wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.
Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym
olejem z
cebulką.
Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów.Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem).Należy ułożyć je na tacy, zachowując odstępy, wstawić do zamrażarki a kiedy stwardniejązebrać do woreczków foliowych i gotowe.
Smacznego!