Wykonanie
Zrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z
ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele..
500 g
mąki250 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju6 g suchych
drożdży (lub około 20 g świeżych)
żółtko do posmarowaniaWszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut.
Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do
chleba].
Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym
żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach.