ßßß Cookit - przepis na Rurki drożdżowe

Rurki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam foremki do pieczenia rurek i trza było to jakoś wypróbować..na początek zrobiłam rurki z ciasta drożdżowego...Upieczone rurki wykorzystałam w dwóch wariantach..na słodko i na wytrawnie..ale o tym w następnych postach..Możliwości wykorzystania takich rurek jest wiele..
500 g mąki
250 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
żółtko do posmarowania
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/04/rurki-drozdzowe.html