Wykonanie
Podstawowy przepis na
ciasto drożdżowe bez
mleka - proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne na deser jak i na drugie śniadanie ponieważ jak na ciasto nie jest przesadnie słodkie.
Składniki:pół kg
mąkipół szklanki
cukru3
żółtkaszklanka
wodypół szklanki
oleju30 g świeżych
drożdżyZaczynamy od rozpuszczenia
drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę
mąki i
cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i
żółtka ucieramy na gładką masę,
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
olej i podrośnięte
drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Formujemy jedno większe lub dwa mniejsze ciasta.Przekładamy do foremki. Najwygodniej użyć foremki z silikonu, której nie trzeba niczym wykładać. Inne foremki smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Wierzch
ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu
cukrem pudrem.