Wykonanie
Składniki:pół szklanki
oleju (120 g)pół szklanki
wody (100-110 ml)pół szklanki
cukru (180g)pół kostki
drożdży (50g)3 szklanki
mąki (480 g)5
żółtekfolia do pieczeniakruszonka (pół szklanki
cukru, pół szklanki
mąki i
olej)
cukier puder do posypania (ewentualnie)
Drożdże rozkruszamy do ciepłej
wody, dodajemy pół szklanki
mąki i łyżkę
cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy
żółtka z
cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu
drożdżowego, masy
żółtkowej,
oleju i reszty
mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy
olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z
mąki i
cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać
olej lub rozpuszczoną
margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki i tylko posypać
cukrem po upieczeniu.Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch posypujemy kruszonkę, zaklejając otwór z wróżbą.Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut.