ßßß Cookit - przepis na Babeczki z wróżbami

Babeczki z wróżbami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pół szklanki oleju (120 g)
pół szklanki wody (100-110 ml)
pół szklanki cukru (180g)
pół kostki drożdży (50g)
3 szklanki mąki (480 g)
5 żółtek
folia do pieczenia
kruszonka (pół szklanki cukru, pół szklanki mąki i olej)
cukier puder do posypania (ewentualnie)
Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy pół szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).
W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki i tylko posypać cukrem po upieczeniu.
Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch posypujemy kruszonkę, zaklejając otwór z wróżbą.
Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/11/babeczki-z-wrozbami.html