Wykonanie
No i jest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek
drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z
dżemem..ale można także z jakąś masą itd.
500 g
mąki250 ml
wody2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju6 g suchych
drożdży (lub około 20 g świeżych)
żółtko do posmarowaniadowolny
dżemWszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut.
Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do
chleba].
Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym
żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. Wystudzone napełnić
dżemem.