Wykonanie
Drożdżowe bułeczki zawijane z
owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez
mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub
białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe
owoce lub ukochany
dżem.
Składniki:0,3 kg
mąki0,3 szklanki
cukru1-2
żółtkapół szklanki
wody0,3 szklanki
oleju15 g świeżych
drożdżyświeże
owoce lub
konfituraZaczynamy od rozpuszczenia
drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę
mąki i
cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i
żółtka ucieramy na gładką masę,
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
olej i podrośnięte
drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy
mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi
konfiturami np. z
porzeczek,
jagód czy
truskawek albo startymi
jabłkami. W sezonie wybieramy świeże
jagody,
borówki lub
porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy
między bułkami.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bułki można posmarować pozostałymi z
jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (
cukrem pudrem rozpuszczonym w
soku cytrynowym)
Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję