Wykonanie
Sezon
grzybowy wciąż trwa,
grzybów jest pod dostatkiem, więc wykorzystamyje do pasztecików.Składniki na farsz:-70 dkg obgotowanych
grzybów-5 dkg
grzybów suszonych-1-2
cebule-
pieprz, warzywko-
olej do smażenia
Składniki na ciasto:-3 szklanki
mąki-10 dkg
masła-2
żółtka oraz 1 całe
jajko-2 łyżki kwaśnej
śmietany-1 dkg
drożdży-1/2 łyżeczki
cukru-szczypta
soli-1 łyżka
wodyDrożdże,
cukier i
mąkę mieszamy.
Drożdże nie muszą rosnąć.
Wszystkie składniki ciasta razem z
drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w grube plastry.
Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając
olej.
Odsączamy
grzyby gotowane i mamy już wszystkie składniki do mielenia.
Mielimy przez maszynkę.
Farsz przyprawiamy warzywkiem i
pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,przekładamy na patelnię z
olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.
Wycinamy prostokąty.
Nakładamy farsz i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym
białkiem jajka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.
Smakują wybornie z czerwonym barszczem.
Smacznego!