Wykonanie
Uszka wigilijne to okazja, by podczas wieczerzy trochę sobie powróżyć. Podczs robienia uszek wkladam do
trzech migdał, komu sie trafii, ten będzie miał szczęscie w Nowym Roku.
SKŁADNIKINa ciasto:25 dag.
mąki1
żółtkowoda do rozrobieniaFarsz:5 g.
grzybów suszonych1
ebulkaolejsól ,
pieprzWYKONANIE
Grzybki moczymy, anastepnie gotujemy ok 1 godzinę, sztkujemy bardzo drobno, dodajemy do
cebulki uduszonej na
oleju. Dusimy jeszcze ok 10 min.przyprawiamy
solą pieprzemZ
mąki i pzostałych składników wyrabiamy ciasto, musi być szkliste i dobrze wyrobione. Rozwałowujem, kroimy na pasy , a nstepnie na kwadraty. n każdy kładziemy farsz i sklejamy po skosie, następnie brzegi łączymy ze sobą, tworza tzw. uszko. Gotujemy.SMACZNEGO