ßßß Cookit - przepis na Schabowy z cebulą

Schabowy z cebulą

nazwa

Wykonanie

Schabowy – występuje chyba w każdym polskim domu. Od klasycznych panierowanych, w sosie, z serem, pieczone, po zawijane… Możliwości mamy wiele, a ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia. U mnie na niedzielnym stole, tym razem schabowy z cebulą. Przepis znalazłam na blogu ” Kulinarne szaleństwa Margarytki
Składniki na 4 kotlety:
– 4 plastry schabu
– 2 cebule
sól, pieprz, słodka mielona papryka
– łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
– ząbek czosnku
mąka ( do obtoczenia kotletów )
Przygotowanie:
* Schab rozbić lekko ( ale nie tak mocno jak na kotlety ), oprószyć solą, pieprzem i papryką.
* Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Schab obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron.
Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy ją do mięsa.
Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, gotową przyprawą, oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku.
* Podlewamy wszystko niecałą szklanki wody i dusimy ( u mnie trwało to około 40 minut ).
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/schabowy-z-cebula