Wykonanie
Schabowy – występuje chyba w każdym polskim domu. Od klasycznych panierowanych, w sosie, z
serem, pieczone, po zawijane… Możliwości mamy wiele, a ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia. U mnie na niedzielnym
stole, tym razem
schabowy z
cebulą. Przepis znalazłam na blogu ” Kulinarne szaleństwa
Margarytki ”Składniki na 4 kotlety:– 4 plastry
schabu– 2
cebule–
sól,
pieprz, słodka mielona
papryka– łyżeczka
przyprawy do mięsa duszonego– ząbek
czosnku–
mąka ( do obtoczenia kotletów )Przygotowanie:*
Schab rozbić lekko ( ale nie tak mocno jak na kotlety ), oprószyć
solą,
pieprzem i
papryką.* Obieramy
cebule i kroimy w półplasterki.
Schab obtaczamy w
mące i smażymy na patelni z obu stron.Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu szklimy
cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy ją do
mięsa.Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką, gotową
przyprawą, oraz przeciśniętym ząbkiem
czosnku.* Podlewamy wszystko niecałą szklanki
wody i dusimy ( u mnie trwało to około 40 minut ).Kategorie: