ßßß Cookit - przepis na Kuskus marokański

Kuskus marokański

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kuskus 500 gramów
łopatka barania 500 gramów
wołowina pokrojona na kawałki 250 gramów
koncentrat pomidorowy 150 gramów
cebula 3 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
papryczka ostra 1 sztuk
natka piepruszki posiekana 3 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
groch włoski, wymoczony 250 gramów
szafran 1 szczypta
olej 2 łyżek stołowych
harissa 2 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
kolendra, listki według uznania
Wykonanie:
Do rondla wlać 1 litr wody, osolić, dodać koncentrat pomidorowy, szafran, gałkę muszkatołową, zagotować i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać pokrojone na niewielkie kawałki mięso, oczyszczone i pokrojone warzywa9 poza grochem i cebulą), natkę oraz pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze 40 minut.
Kuskus ugotować na parze i odstawić w ciepłe miejsce. Wymoczony groch ugotować w bulionie. Oczyszczoną i posiekaną cebule przesmażyć z wymoczonymi rodzynkami.
Kuskus ułożyć na okrągłym półmisku w formie kopca. Na wierzchu umieścić kawałki mięsa, obłożyć je ugotowanymi jarzynami, obsypać grochem i liśćmi kolendry.
Osobno podawać rodzynki z cebulą i przecedzony wywar, w którym gotowały się warzywa i mięso.
Uwagi:
Harisę można zastąpić pastą chili.
Jest to potrawa marokańska.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Ankh
Data: 2010-06-01
sorki, zwracam honor, nie zauwazylam ze jest napisane groch wloski, a to to samo co ciecierzyca i kolendra tez jest, ale nadal brakuje typowych przypraw jak kumin. No i nie ma cukini i marchwi, a to podstawa.
Autor: ANkh
Data: 2010-06-01 na pierwszy rzut oka ten przepis sie nie kwalifikuje. nie zastapilabym w zyciu ciecierzycy grochem, to zwykla profanacja. Poza tym zabraklo przypraw takich jak kumin, gozdziki, kardamon, imbiru i kolendry. Jak zastapisz wszystko czyms innym to z potrawa marokanska niewiele bedzie to mialo wspolnego.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4882/Kuskus-marokanski