Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
kuskus 500 gramów
łopatka barania 500 gramów
wołowina pokrojona na kawałki 250 gramów
koncentrat pomidorowy 150 gramów
cebula 3 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
papryczka ostra 1 sztuk
natka piepruszki posiekana 3 łyżek stołowych
rodzynki 50 gramów
groch włoski, wymoczony 250 gramów
szafran 1 szczypta
olej 2 łyżek stołowychharissa 2 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
kolendra, listki według uznaniaWykonanie:Do rondla wlać 1 litr
wody, osolić, dodać
koncentrat pomidorowy,
szafran,
gałkę muszkatołową, zagotować i gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać pokrojone na niewielkie kawałki
mięso, oczyszczone i pokrojone warzywa9 poza
grochem i
cebulą),
natkę oraz pozostałe
przyprawy, wymieszać i gotować jeszcze 40 minut.
Kuskus ugotować na parze i odstawić w ciepłe miejsce. Wymoczony
groch ugotować w
bulionie. Oczyszczoną i posiekaną
cebule przesmażyć z wymoczonymi
rodzynkami.
Kuskus ułożyć na okrągłym półmisku w formie kopca. Na wierzchu umieścić kawałki
mięsa, obłożyć je ugotowanymi jarzynami, obsypać
grochem i liśćmi
kolendry.Osobno podawać
rodzynki z
cebulą i przecedzony
wywar, w którym gotowały się warzywa i
mięso.Uwagi:Harisę można zastąpić pastą
chili.Jest to potrawa marokańska.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaKomentarze:Autor: AnkhData: 2010-06-01
sorki, zwracam honor, nie zauwazylam ze jest napisane
groch wloski, a to to samo co
ciecierzyca i
kolendra tez jest, ale nadal brakuje typowych przypraw jak kumin. No i nie ma
cukini i
marchwi, a to podstawa.Autor: ANkhData: 2010-06-01 na pierwszy rzut oka ten przepis sie nie kwalifikuje. nie zastapilabym w zyciu
ciecierzycy grochem, to zwykla profanacja. Poza tym zabraklo przypraw takich jak kumin,
gozdziki,
kardamon,
imbiru i
kolendry. Jak zastapisz wszystko czyms innym to z potrawa marokanska niewiele bedzie to mialo wspolnego.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: