ßßß Cookit - przepis na FALAFEL Z CIECIERZYCY

FALAFEL Z CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Pyszne wegetariańskie kuleczki lub mini-kotleciki przygotowane z ciecierzycy lub bobu z dodatkiem pietruszki i przypraw, zwłaszcza kuminu i kolendry, dzięki którym wspaniale pachną i smakują. Bardzo popularne są zwłaszcza w krajach arabskich, zwykle podawane w picie jako alternatywa kebabu. Pierwszy raz miałam okazję spróbować ich w Palestynie. Były genialne, niezwykle aromatyczne, prawdopodobnie przygotowane z bobu, gdyż w środku były zielone:) Ja przygotowałam z ciecierzycy i podałam w chlebkach pita . Do tego ulubiona surówka z sosem czosnkowym.
Składniki:
400g suchej ciecierzycy
3 cebule
5-6 ząbków czosnku
dwie garście natki pietruszki (użyłam suszonej)
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
ły żka słodkiej papryki
2 łyżeczki kuminu
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 ły ż ki koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
4 łyżki mąki (użyłam skrobi ziemniaczanej)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie, umieścić w misie malaksera. Dodać obrane i pokrojone w duże kawałki cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, sól i przyprawy. Zmiksować - nie za grubo, ale też nie na gładką masę... Rozdrobnioną masę przełożyć do miski, dodać pietruszkę i mąkę, wymieszać i formować kuleczki lub małe kotleciki. Smażyć w w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/02/falafel-z-ciecierzycy.html