Wykonanie
Pyszne wegetariańskie kuleczki lub mini-kotleciki przygotowane z
ciecierzycy lub
bobu z dodatkiem
pietruszki i przypraw, zwłaszcza kuminu i
kolendry, dzięki którym wspaniale pachną i smakują. Bardzo popularne są zwłaszcza w krajach arabskich, zwykle podawane w picie jako alternatywa kebabu. Pierwszy raz miałam okazję spróbować ich w Palestynie. Były genialne, niezwykle aromatyczne, prawdopodobnie przygotowane z
bobu, gdyż w środku były zielone:) Ja przygotowałam z
ciecierzycy i podałam w chlebkach
pita . Do tego ulubiona surówka z
sosem czosnkowym.Składniki:400g suchej
ciecierzycy3
cebule5-6 ząbków
czosnkudwie garście
natki pietruszki (użyłam suszonej)2 łyżeczki
soliłyżeczka
pieprzuły żka
słodkiej papryki2 łyżeczki kuminu3 łyżeczki mielonej
kolendry2 ły ż ki
koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)4 łyżki
mąki (użyłam
skrobi ziemniaczanej)
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie, umieścić w misie malaksera. Dodać obrane i pokrojone w duże kawałki
cebule, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
koncentrat pomidorowy,
sól i
przyprawy. Zmiksować - nie za grubo, ale też nie na gładką masę... Rozdrobnioną masę przełożyć do miski, dodać
pietruszkę i
mąkę, wymieszać i formować kuleczki lub małe kotleciki. Smażyć w w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik.