Wykonanie
Ta zupa na pewno Was rozgrzeje;) Nieważne, że teoretycznie mamy wiosnę, bo pogoda w Polsce nawet w czerwcu bywa nieciekawa. Dlatego zamiast chłodnika polecam przepis na tę pikantną zupę z
soczewicy z
chili,
pomidorami i
ciecierzycą, który może przydać się w najbliższym czasie (nie chcę zapeszać, ale już nie wierzę pogodzie;D).Efekt jest doskonały,
soczewica i
ciecierzyca jak najbardziej do siebie pasują, a w towarzystwie
pomidorów i
chili jeszcze zyskują. Zupa smakuje wyraziście, jest wyjątkowo aromatyczna i nieprzesadnie pikantna. Trudno więcej o niej napisać, jest po prostu pyszna i świetnie nadaje się na lekki, a przy tym sycący obiad.
Zupa z
czerwonej soczewicy z
pomidorami,
chili i
ciecierzycą- 1 łyżeczka całego kuminu- 1/2 łyżki
oleju- 1
czerwona cebula- 1 łodyga
selera naciowego- 2 małe
pomidory (250g)- 1 czerwona
chili- 450ml
wody- 70g
czerwonej soczewicy-
sól,
pieprz- 1/2 puszki
ciecierzycy- 1 łyżka posiekanej
pietruszki1) Rozgrzać garnek z grubym dnem i prażyć nasiona kuminu przez minutę, mieszając.2) Dodać
olej, posiekaną
cebulę i
seler naciowy i smażyć przez 5 minut.3) Dodać pokrojone w małą kostkę
pomidory, posiekaną
chili,
wodę,
soczewicę i szczyptę
soli.4) Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut lub aż
soczewica będzie dobra.5) Zmiksować za pomocą blendera, dodać
ciecierzycę, podgrzać i doprawić.6) Podawać posypane
natką pietruszki i z
chlebem.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 230 kcal