ßßß Cookit - przepis na Tajine z baraniny

Tajine z baraniny

nazwa

Wykonanie

Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne!
Składniki:
650g baraniny
sól i pieprz
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pasty harissa
16 suszonych moreli
2 garście rodzynek
3 goździki
gwiazka anyżu
kilkucentymetrowa laska cynamonu
szczypta szafranu
pół czerwonej papryki
puszka krojonych pomidorów (400g)
250ml bulinu warzywnego
1 łyżka płynnego miodu
150g ciecierzycy z puszki
posiekana kolendra do przybrania
olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Baraninę pokroić w około dwucentymetrową kostkę, dobrze posolić i popieprzyć, a następnie przesmażyć aż zbrązowieje, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmazyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
Podawać natychmiast z kuskusem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/02/tajine-z-baraniny.html