Wykonanie
Baranina to bardzo specyficzne
mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak
wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj
mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone
mięso z
przyprawami,
suszonymi owocami,
miodem i
ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne!
Składniki:650g
baraninysól i
pieprz2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku1
papryczka chili1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka pasty harissa16
suszonych moreli2 garście
rodzynek3
goździkigwiazka
anyżukilkucentymetrowa laska
cynamonuszczypta
szafranupół
czerwonej paprykipuszka krojonych
pomidorów (400g)250ml bulinu warzywnego1 łyżka płynnego
miodu150g
ciecierzycy z puszkiposiekana
kolendra do przybrania
olej do smażenia
Przygotowanie:W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać
olej.
Baraninę pokroić w około dwucentymetrową kostkę, dobrze posolić i popieprzyć, a następnie przesmażyć aż zbrązowieje, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmazyć
cebulę pokrojoną w drobną kostkę,
czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną
papryczkę chili. Gdy
cebula się zeszkli dodać
goździki, gwiazkę
anyżu, laskę
cynamonu i doprawić
pieprzem. Dodać
koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy
sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub
białego wina. Następnie dodać
morele,
rodzynki i
szafran, zalać
pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć
mięso, wlać część
bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu aż
mięso będzie miękkie.Podawać natychmiast z
kuskusem.
Smacznego!