Wykonanie
Zaskakujące połączenie
kurczaka, pieczonej
papryki, przypraw i...
czekolady. Jeżeli lubicie niecodzienne zestawienia smaków, z pewnością posmakuje Wam sos do
mięs z poniższego przepisu. Wykonanie zajmuje sporo czasu, ale warto spróbować :)
Składniki:Roladki drobiowe:1 podwójny
filet z kurczaka1 mała
papryka czerwona, żółta, zielonakilka
rodzynekolej do smażenia
sólSos:szklanka
bulionu1
papryka czerwona50g
rodzynek1 mała
cebula1
czekolada Goplana Klasyczna Gorzka 90g
pieprz do smaku4
goździki1 łyżeczka roztłuczonej w moździerzu
kolendry1 gwiazdka
anyżu1/2 łyżeczki
cynamonu2 ząbki
czosnku1 średni
pomidor1 łyżeczka
soku z limonki1 łyżka
słodkiej paprykiszczypta
chiliolej do smażeniaDodatkowo:świeża
kolendrasezamPaprykę umieszczamy na 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Zalewamy ją
bulionem, dodajemy
rodzynki,
pieprz,
goździki,
kolendrę,
anyż,
cynamon,
paprykę słodką i
chili. Gotujemy na wolnym ogniu. Po chwili do sosu dodajemy
pomidora, rozgnieciony
czosnek, upieczoną
paprykę bez skórki. Całość blendujemy. Wsypujemy połamaną
czekoladę i doprawiamy sos
sokiem z limonki. Sos redukujemy. Filet kroimy w cienkie plastry, na każdym układamy
rodzynki oraz kawałki
papryki. Zwijamy roladki. W razie konieczności spinamy je wykałaczką. Smażymy. Zredukowany sos przelewamy do odpowiedniego naczynia, roladki podajemy posypane
sezamem i udekorowane świeżą
kolendrą. Gotowe!