ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w solnej skorupie

Kurczak pieczony w solnej skorupie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
sól gruba morska 3 kilogramów
mąka 300 gramów
czosnek 3 ząbki
jajka 3 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
tymianek świeży według uznania
natka pietruszki 1 pęczek
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
Wykonanie:
Z wyszorowanej cytryny wycisnąć sok. Kurczaka umyć i osuszyć. Do środka włożyć gałązki tymianku zanurzone w oliwie, połówki wyciśniętej cytryny, natkę oraz zgniecione w łupinach ząbki czosnku. Kurczaka z zewnątrz oprószyć lekko pieprzem. Sól wymieszać z mąką i szczypta pieprzu, dodać białka, sok z cytryny oraz szklankę wody.
Połowę solnej mieszanki włożyć do żaroodpornego naczynia i ułożyć na niej kurczaka. Oblepić go reszta mieszanki. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić solną skorupę, wyjąc kurczaka i podzielić na porcje.
Uwagi:
W ten sposób można także zapiekać ziemniaki. do soli dodaje się wtedy tymianek, oregano, szczypiorek oraz natkę pietruszki i dość mocno nawilża mieszankę. Również polędwica wołowa lub wieprzowa po upieczeniu w soli jest miękka i soczysta, brakuje jej tylko rumianej skórki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11111/Kurczak-pieczony-w-solnej-skorupie