ßßß Cookit - przepis na Kurczak w solnej skorupie

Kurczak w solnej skorupie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
gruba sól morska 3 kilogramów
mąka 300 gramów
czosnek 3 ząbki
białka 3 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
gałazki tymianku według uznania
Natka pietruszki - pęczek 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
Wykonanie:
Z wyszorowanej, sparzonej cytryny wycisnąć sok. Do umytego, osuszonego kurczaka do środka włożyć polane oliwą gałązki tymianku i całą natkę, połówki wyciśniętej cytryny, zgniecione w łupinach ząbki czosnku. Całość oprószyć pieprzem.
Sól wymieszać z mąką i niewielką ilością pieprzu, dodać białka, sok z cytryny i szklankę wody. Połowę masy solnej rozsmarować w brytfannie. Położyć na niej kurczaka i dokładnie oblepić resztą masy. Piec 90 minut w 200 stopniach. Przed podaniem rozbić skorupę solną, wyjąć z kurczaka zioła, cytrynę i czosnek. Podzielić mięso na porcje.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: sandrab900
Data: 2011-07-02
Hej. Nie wiem jak tutaj sie pisze prywatne wiadomosci. Widziałam podobny przepis w ksiazce kucharskiej jednak w tamtym nie bylo maki i ziół nie polewalo sie oliwa. CHce zrobic ten przepis tylko nie wiem czy moze sama cos zmienilas? Chcialam sie poradzic.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6671/Kurczak-w-solnej-skorupie