ßßß Cookit - przepis na Kotleciki bałkanskie

Kotleciki bałkanskie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone 500 gramów
papryka kolorowa 3 sztuk
ser żółty 120 gramów
bułka tarta 2 łyżek stołowych
jajko 1 sztuk
pomidory 2 sztuk
cebula 3 sztuk
ogórek zielony 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
twaróg chudy 200 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
oliwki czarne 4 łyżek stołowych
papryczki peperoni marynowane 5 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną paprykę pokroić w małą kostkę, a oczyszczoną 1 cebulę drobniutko posiekać. Żółty ser również pokroić w małą kostkę. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, tarta bułką, papryką, cebulą i serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować zwilżonymi dłońmi cztery owalne kotlety.
Umyte pomidory pokroić w plasterki, a pozostałe 2 cebule pokroić w grube plastry. Foliową foremkę do grilla posmarować olejem i ułożyć w niej przygotowane warzywa. Kotleciki ułożyć na gorącym ruszcie w piekarniku i piec 0k. 15 minut. W trakcie pieczenia kilkakrotnie obracać, tak by mięso równomiernie się przyrumieniło. Po ok. 10 minutach postawić obok formę z warzywami i całość piec jeszcze 5 minut. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem.
Sos: obrany ogórek zetrzeć i odcisnąć. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną, dodać ogórek i posiekany czosnek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Gotowe kotleciki podawać z pieczonymi warzywami, sosem, oliwkami i papryczkami peperoni.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: monpol6
Data: 2009-04-26
Musi być pyszne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5031/Kotleciki-balkanskie