Wykonanie
Pulpety zapiekane w
sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z
kaszą,
makaronem lub
ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej
wody.
Pulpety:500g
mięsa mielonegobułka tarta1
jajkosól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka/ostraSos:zupa pomidorowa250ml
śmietany 12-18%1 łyżka
koncentratu pomidorowegowoda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania)250g
pieczarek1
cebula4 plasterki startego,
żółtego sera1. Do miski przekładamy
mięso mielone,
jajko i
bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy
przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą
wodę i gotujemy około 20 minut.
2. Do miski wlewamy
śmietanę,
wodę. Dodajemy zupę
pomidorową, koncentrat i mieszamy.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce
pieczarki, następnie pokrojoną
cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym
żółtym serem.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.