Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 3 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
ser gruyere 100 gramów
parmezan 3 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz Cayenne według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Masło stopić w rondlu, dodać przesiana
mąkę, mieszając, smażyć do chwili, aż
mąką się spieni, ale nie zrumieni. Po 3 minutach dodać ciepłe
mleko. Podgrzewając, ubijać wszystko trzepaczka, aż powstanie gęsty beszamel. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Dodać grubo
starty ser gruyere oraz łyżeczkę utartego
parmezanu. Mieszać, aż
sery się roztopią. Odstawić na kilka minut, by sos nieco ostygł. Do masy serowej dodać po jednym
żółtku, za każdym razem dobrze wymieszać. Doprawić
pieprzem oraz gałka i ew. posolić.
Białka ubić ze szczyp[ta
soli. Pianę delikatnie połączyć z masą
serową. Przełożyć do żaroodpornego naczynia o poj. 1 litr, wysmarowanego
masłem i wysypanego
mąką. Posypać resztą startego
parmezanu i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: