ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 3 łyżek stołowychmąka 3 łyżek stołowychmleko 1 szklanekser gruyere 100 gramówparmezan 3 łyżek stołowychjajka 4 sztukgałka muszkatołowa 1 szczyptapieprz Cayenne według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Masło stopić w rondlu, dodać przesiana mąkę, mieszając, smażyć do chwili, aż mąką się spieni, ale nie zrumieni. Po 3 minutach dodać ciepłe mleko. Podgrzewając, ubijać wszystko trzepaczka, aż powstanie gęsty beszamel. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Dodać grubo starty ser gruyere oraz łyżeczkę utartego parmezanu. Mieszać, aż sery się roztopią. Odstawić na kilka minut, by sos nieco ostygł. Do masy serowej dodać po jednym żółtku, za każdym razem dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem oraz gałka i ew. posolić.Białka ubić ze szczyp[ta soli. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do żaroodpornego naczynia o poj. 1 litr, wysmarowanego masłem i wysypanego mąką. Posypać resztą startego parmezanu i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: