Wykonanie
Kto miał przyjemność oglądać choć jeden sezon Masterchefa z Gordonem Ramsayem (nie mówię o polskim programie, sprowadzonym głównie do reklamowania noży, patelni i sprzętów) na pewno zwrócił uwagę na danie zwane sufletem. Ja nigdy wcześniej sufletów nie robiłam i pewnie w wersji Gordona bym poległa, ale przygotowałam nieco zmodyfikowaną wersję specjalnie dla osób na poświątecznej diecie (wierzę, że wiele osób po wielkanocnym obżarstwie w końcu powiedziało "tak, od dziś się odchudzam"). Moja wersja zawsze wychodzi i nie opada za bardzo po wyciągnięciu z piekarnika, nic w środku nie jest surowe ani lejące. Przygotowuje się go całkiem szybko, biorąc pod uwagę jaki jest efekt końcowy.Nie jest to niestety suflet
czekoladowy, ani
serowy (choć odrobina
sera się w nim znajduje). Gwiazdą na talerzu jest dziś
brokuł . Nie pamiętam czy już wspominałam, że warto by
brokuł często "gwiazdorzył" na naszych stołach. Po pierwsze jest małokaloryczny - ma tylko 24kcal w 100g ugotowanych różyczek, zawiera bardzo dużo cennych witamin - A, C, D, E, z grupy B, kwas foliowy, cenne
sole mineralne (np. wapń, fosfor i żelazo) i aminokwasy (np. lizyna mająca wpływ na właściwe wykorzystanie kwasów tłuszczowych czy tryptofan podnoszący poziom serotoniny i mający działanie odprężające). Dania z
brokułami są szczególnie polecane cukrzykom, sercowcom, anemikom i artretykom, często zaleca się spożywanie
brokułów kobietom w ciąży oraz dzieciom. To pyszne zielone warzywo doceniane jest także wśród kulturystów – jego składniki odżywcze wspomagają mięśnie oraz stawy.
BROKUŁOWY SUFLETSkładniki na 1 porcję :Podana ilość składników wystarczy do wypełnienia 2 okrągłych (standardowych) naczyń do sufletów, ja używam trochę większych, gdyż w mojej wersji nie jest to przystawka, tylko całe danie.2
jajka10g (płaska łyżka)
masła15g
mąki pełnoziarnistej (łyżka)80ml
mleka (1/3 szklanki)20g
parmezanu1/2 niewielkiego
brokułasól,
pieprz,
gałka muszkatołowamasło do posmarowania foremek
Różyczki
brokuła ugotować na parze lub w wodzie na miękko (lub wedle upodobania). Odcedzić. Foremki wysmarować
masłem i posypać 1/3
startego sera.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
mąkę i
mleko, mieszając na małym ogniu poczekać aż zgęstnieje. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.
Zdjąć z ognia, dodać
żółtka, ugotowanego
brokuła pozostałą część
sera.
Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie dodać do brokułowej masy, powoli wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Suflet podawać gorący natychmiast po wyjęciu z p iekarnika.SUFLET zawiera ok. 450kcal, węglowodany: 21g,
białko: 31g, tłuszcze: 27g
SMACZNEGO!