ßßß
Składniki ( na 4 porcje):30 g masła3 łyżki mąki250 ml mleka350 g brokułów1 duża cebulaząbek czosnku4 jajkaparmezansól, pieprz, gałka muszkatołowa1. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy. Smażymy przez chwilę aż mąka przestanie być surowa.2. Dolewamy stopniowo mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.3. Oczyszczone i umyte różyczki brokułów zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Siekamy na średniej wielkości kawałki.4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle.5. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka stopniowo dodajemy do sosu. Białka wstawiamy do lodówki.6. Do sosu dodajemy cebulę, brokuły i parmezan wg uznania. Wszystko razem dokładnie mieszamy.7. Zimne białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą brokułową.8. Kokilki smarujemy masłem i delikatnie przelewamy do nich masę.9. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut. ( Podczas pieczenia, nie otwieramy piekarnika)10. Podajemy na gorąco, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Smacznego! :)