Wykonanie
Mój pierwszy suflet. Z niecierpliwością obserwowałam jak rośnie w piekarniku i zastanawiałam się kiedy mi opadnie. Nie opadł! ;D* używałam kokilek o pojemności 260 ml
Składniki ( na 4 porcje):30 g
masła3 łyżki
mąki250 ml
mleka350 g
brokułów1 duża
cebulaząbek
czosnku4
jajkaparmezansól,
pieprz,
gałka muszkatołowa1. Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy
mąkę. Cały czas mieszamy. Smażymy przez chwilę aż
mąka przestanie być surowa.2. Dolewamy stopniowo
mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.3. Oczyszczone i umyte różyczki
brokułów zalewamy wrzącą
wodą. Po kilku minutach odcedzamy. Siekamy na średniej wielkości kawałki.4. Kroimy
cebulę w kostkę i podsmażamy na
maśle.5. Oddzielamy
białka od
żółtek.
Żółtka stopniowo dodajemy do sosu.
Białka wstawiamy do lodówki.6. Do sosu dodajemy
cebulę,
brokuły i
parmezan wg uznania. Wszystko razem dokładnie mieszamy.7. Zimne
białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą
brokułową.8. Kokilki smarujemy
masłem i delikatnie przelewamy do nich masę.9. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 30 minut. ( Podczas pieczenia, nie otwieramy piekarnika)10. Podajemy na gorąco, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego! :)