Wykonanie
Smak tkwi w prostocie.Zwykły
makaron z sosem
serowym sprawił,że mieliśmy pyszny obiad,który znikł w okamgnieniu:)
30 dkg suchego
makaronu - u mnie końcówki kokardek i świderków,oba rodzaje miały ten sam czas gotowania5 dkg
masła1 łyżka
mąki450 ml
mleka15-25 dkg startego na grubej tarce
żółtego sera chedar - u mnie
mozzarella5 dkg startego
parmezanu - pominęłam
sól i
pieprz1 mały
brokułBrokuła dzielę na różyczki i gotuję 5 min.w osolonej wodzie,odcedzam.
Makaron gotuję wg.opisu na op.w osolonej wodzie,odcedzam.W międzyczasie w rondelku rozpuszczam
masło,dosypuję
mąkę i mieszając podsmażam króciutko na małym ogniu.Zdejmuję z ognia i powoli,partiami wlewam
mleko cały czas mieszając.Gdy składniki się połączą stawiam z powrotem na ogień i gotuję ok.5 min.do zgęstnienia mieszając od czasu do czasu.Dodaję
ser(trochę zostawiam do posypania po wierzchu),
sól i
pieprz oraz
makaron.Całość przekładam do naczynia żaroodpornego,na wierzch układam
brokuła i posypuję
serem(
parmezanem,jeśli używamy).Grill rozgrzewam do maximum i wkładam
makaron na 5-7 min. do zapieczenia.Podaję tuż po wyjęciu z grilla.Danie raczej nie nadaje się do odgrzania.Smacznego!!!