Wykonanie
Sos
serowy w najprostszej do przygotowaia i najbardziej podstawowej wersji :)Składniki:20g
masła0,25 szklanki
mąki200-250g
sera (np
cheddar, gouda, raclette – taki, który będzie się dobrze topił)2 szklanki zimnego
mlekagałka muszkatołowapieprz cayenneser zetrzyj lub pokrój na małe kawałeczki
masło rozpuść w rondelku, dodaj
mąkę i smaż przez ok 5 minut, ciągle mieszającgdy zasmażka zacznie się rumienić dolej powoli 0,5 szklanki
mleka – mieszaj, aż masa będzie gładkadodaj (ciągle mieszając) pozostałe
mleko,
gałkę muszkatołowę i
pieprz cayennegotuj na małym ogniu przez ok 10 minutdodaj część
sera, mieszaj
póki się nie rozpuści, dodaj kolejną partię – powtarzaj aż skończy Ci się
serSmacznego! :)*przepis pochodzi z tej strony: http://www.tipy.pl/artykul_1483,jak-zrobic-sos-serowy.html**sos ten bardzo dobrze pasuje do
makaronu: ugotuj
makaron al dente (np świderki), dodaj dowolne składniki, wymieszaj z sosem
serowym i zapiecz