Wykonanie
Kojarzycie ptysie, takie słodkie bułeczki z
bitą śmietaną w środku? A czy potraficie wyobrazić je sobie przygotowane na słono? No właśnie! Dlatego musiałam je zrobić :) Tak jak przypuszczałam, było warto! Wyszła bardzo fajna kombinacja lekkości ciasta ptysiowego i smaku
sera żółtego. Coś niecodziennego. Takie
serowe „pączki” to rewelacyjna przekąska do zupki lub ot tak do przegryzienia na małym głodzie ;) Warto!
Składniki: na około 20 sztuk100 ml
mleka75 g
masła125g
mąki4-5
jajek125 g świeżo startego pikantnego
seraWykonanie:
Mleko gotujemy z 75 ml
wody i
masłem. Dodajemy całą
mąkę i mieszamy tak długo, aż utworzy się ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy do ciasta 1
jajko, mieszamy i studzimy. Cały czas mieszamy i dodajemy po kolei pozostałe
jajka i 100 g
startego sera. Ciasto powinno nabrać połysku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do dekoracji i wyciskamy niewielkie porcje na blachę wyłożoną pergaminem i lekko posypanej
mąką. Piekarnik nagrzewamy do 225°C. Uformowane na blaszce porcje ciasta posypujemy resztą
sera i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy jeszcze 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Gotowe! :)Przepis pochodzi z książeczki „Przekąski na przyjęcia” (Vemag Verlags).Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)