ßßß Cookit - przepis na Kaczka w galarecie

Kaczka w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
wątróbka drobiowa według uznania
marchew 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
cebula 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
wino białe 0.5 szklanek
grzyby suszone 3 sztuk
cytryna 0.5 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć, pokroić na 4 części, włożyć do garnka i zalać wodą. Włoszczyznę i jedną cebulę obrać, umyć i dodać do mięsa wraz z grzybami, solą, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu 1 godz. i 30 minut. Wątróbkę umyć i drobno pokroić, usmażyć na maśle razem z posiekaną drugą cebulą. Miękkie mięso wyjąć z garnka, bulion przecedzić przez gęste sito ( powinno być go ok.litra), gdyby był mętny, to sklarować i wystudzić. Z kaczki wykroić piersi, a resztę mięsa oddzielić od kości i drobno pokroić. Do pokrojonego mięsa dodać wino oraz wątróbkę z cebulą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej wody. Z zimnego rosołu zebrać tłuszcz, a bulion zagotować. Dodać sok z cytryny i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. 1,3 wlać do salaterki i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie rozłożyć rozdrobnione mięso, a na nim pokrojoną w plastry pierś i zalać tężejącym rosołem. Odstawić w chłodne miejsce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3438/Kaczka-w-galarecie