Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kaczka 1 sztuk
wątróbka drobiowa według uznania
marchew 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
cebula 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
żelatyna 2 łyżek stołowych
wino białe 0.5 szklanek
grzyby suszone 3 sztuk
cytryna 0.5 sztuk
pieprz ziarnisty 10 sztuk
liście laurowe 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:
Kaczkę dokładnie umyć, pokroić na 4 części, włożyć do garnka i zalać
wodą.
Włoszczyznę i jedną
cebulę obrać, umyć i dodać do
mięsa wraz z
grzybami,
solą, ziarnami
pieprzu i
listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu 1 godz. i 30 minut.
Wątróbkę umyć i drobno pokroić, usmażyć na
maśle razem z posiekaną drugą
cebulą. Miękkie
mięso wyjąć z garnka,
bulion przecedzić przez gęste sito ( powinno być go ok.litra), gdyby był mętny, to sklarować i wystudzić. Z
kaczki wykroić piersi, a resztę
mięsa oddzielić od kości i drobno pokroić. Do pokrojonego
mięsa dodać
wino oraz
wątróbkę z
cebulą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej, przegotowanej
wody. Z zimnego rosołu zebrać tłuszcz, a
bulion zagotować. Dodać
sok z cytryny i
żelatynę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. 1,3 wlać do salaterki i pozostawić do zastygnięcia. Na galarecie rozłożyć rozdrobnione
mięso, a na nim pokrojoną w plastry pierś i zalać tężejącym rosołem. Odstawić w chłodne miejsce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: