ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie II

Karp w galarecie II

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 90
(z pieczeniem / smażeniem): 6 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
karp świerzy 1 sztuk
cebula 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler mały 0,5 sztuk
marchewka średnia 2 sztuk
ziele angielskie 2 sztuk
pieprz, ziarno 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki według uznania
vegeta 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz mielocy według uznania
żelatyna 7 łyżek deserowych
Wykonanie:
Karpia oczyścić z łusek i sprawić. Do garnka wlać 5 szklanek wody, wrzucić cebulę pokrojona w grube plastry oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować 5 minut. następnie włożyć oczyszczonego karpia, lekko osolić i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut ( od chwili zawrzenia). Miękką rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na talerz. Delikatnie, by mięso zbytnio się nie rozpadało, pokroić ją ostrym nożem na nieduże dzwonki. Wywar, w którym gotował się karp, przecedzić do czystego garnka, przyprawić do smaku vegetą, zagotować i połączyć z namoczoną, i rozpuszczona na ogniu żelatyną. na dnie owalnego głębokiego półmiska lub niskiej salaterki ułożyć kawałki ryby, obłożyć je pokrojoną na plasterki lub słupki małą marchewka oraz kilkoma kawałeczkami selera i pietruszki, przybrać natką. Zalać rybę odcedzonym i przestudzonym wywarem, odstawić w chłodne miejsce. Kiedy ryba i wywar wystygną , przykryć naczynie i wstawić do lodówki, by galareta dobrze zastygła. Podawać z pokrojona na plastry cytryną albo z chrzanem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4434/Karp-w-galarecie-II