Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 90(z pieczeniem / smażeniem): 6 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp świerzy 1 sztuk
cebula 3 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler mały 0,5 sztuk
marchewka średnia 2 sztuk
ziele angielskie 2 sztuk
pieprz, ziarno 2 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki według uznania
vegeta 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz mielocy według uznania
żelatyna 7 łyżek deserowychWykonanie:
Karpia oczyścić z łusek i sprawić. Do garnka wlać 5 szklanek
wody, wrzucić
cebulę pokrojona w grube plastry oraz pozostałe warzywa pokrojone w plasterki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i gotować 5 minut. następnie włożyć oczyszczonego
karpia, lekko osolić i gotować na niewielkim ogniu ok. 20 minut ( od chwili zawrzenia). Miękką
rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakowa i przełożyć na talerz. Delikatnie, by
mięso zbytnio się nie rozpadało, pokroić ją
ostrym nożem na nieduże dzwonki.
Wywar, w którym gotował się
karp, przecedzić do czystego garnka, przyprawić do smaku
vegetą, zagotować i połączyć z namoczoną, i rozpuszczona na ogniu
żelatyną. na dnie owalnego głębokiego półmiska lub niskiej salaterki ułożyć kawałki
ryby, obłożyć je pokrojoną na plasterki lub słupki małą
marchewka oraz kilkoma kawałeczkami
selera i
pietruszki, przybrać
natką. Zalać
rybę odcedzonym i przestudzonym
wywarem, odstawić w chłodne miejsce. Kiedy
ryba i
wywar wystygną , przykryć naczynie i wstawić do lodówki, by galareta dobrze zastygła. Podawać z pokrojona na plastry
cytryną albo z
chrzanem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: