ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie

Karp w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
marchewka 3 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
żelatyna 3 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Podzielonego na dzwonka karpia oprószyć sola oraz pieprzem i odstawić na 60 minut do lodówki.
Oczyszczone warzywa zalać litrem wody, dodać pieprz, sól oraz ziele i gotować 20 minut. Włożyć karpia i gotować kolejne 20 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać do smaku łyżeczkę cukru. Zdjąć z ognia, ostrożnie wyjąc dzwonka karpia i ułożyć na półmisku., a wokół rozłożyć dekoracyjnie marchewkę pokrojona w plasterki.
W 3 łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę. Gorący wywar przecedzić przez gęste sitko. Mocno podgrzać, wlać żelatynę, mieszając, rozpuścić. Ew. doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dzwonka karpia zalać wywarem i ostawić w chłodne miejsce do stężenia galarety.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11252/Karp-w-galarecie