Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 kilogramów
marchewka 3 sztuk
pietruszka 2 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
żelatyna 3 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Podzielonego na dzwonka
karpia oprószyć
sola oraz
pieprzem i odstawić na 60 minut do lodówki.Oczyszczone warzywa zalać litrem
wody, dodać
pieprz,
sól oraz ziele i gotować 20 minut. Włożyć
karpia i gotować kolejne 20 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać do smaku łyżeczkę
cukru. Zdjąć z ognia, ostrożnie wyjąc dzwonka
karpia i ułożyć na półmisku., a wokół rozłożyć dekoracyjnie
marchewkę pokrojona w plasterki.W 3 łyżkach zimnej
wody namoczyć
żelatynę. Gorący
wywar przecedzić przez gęste sitko. Mocno podgrzać, wlać
żelatynę, mieszając, rozpuścić. Ew. doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Dzwonka
karpia zalać
wywarem i ostawić w chłodne miejsce do stężenia galarety.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: