ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie

Karp w galarecie

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji
1 karp około 1,5 kg
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
kawałeczek selera
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki żelatyny
sól i zmielony pieprz
sok z cytryny
Do dekoracji
zielony groszek
rodzynki
natka pietruszki
Przygotowanie
Karpia sprawić, tułów oskrobać z łusek, odciąć łeb, usunąć wnętrzności, płetwy i ogon zostawić. Oczyszczoną rybę dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, osuszyć i pokroić w poprzek na około 4 cm dzwonka, lekko posolić.
Do płaskiego rondla włożyć oskrobaną, umytą marchewkę, pietruszkę, cebulę, selera, liście laurowe, ziele, po szczypcie soli i pieprzu. Zalać 2 litrami wody i zagotować. Gotować około 20 minut.
Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjąć ją delikatnie łyżką cedzakową i po lekkim ostudzeniu usunąć ości. Wywar odcedzić na gęstym sicie (najlepiej dodatkowo wyłożonym gazą) i odparować do 1 litra. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żelatynę namoczyć w kubeczku w 3 łyżkach zimnej przegotowanej wody, a po jej rozpuszczeniu dodać do ciepłego wywaru, wymieszać. Dodać sok z cytryny (około 2 łyżeczki lub do smaku), wystudzić.
Na półmisek wylać około 1/3 ilości wywaru, wstawić do lodówki. Po zastygnięciu wywaru ułożyć karpia nadając mu odpowiedni kształt ryby. Następnie wylać kolejną porcję wywaru (około 1/3), schłodzić do zastygnięcia. Ozdobić groszkiem, rodzynkami i pokrojoną na plasterki marchewką oraz natką pietruszki. Delikatnie pokryć resztą wywaru i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/karp/karp_w_galarecie/przepis.html