Wykonanie
Moja mama robiła go odkąd pamiętam i wszyscy byli nim zachwyceni. Nie jest go łatwo zrobić, szczególnie gdy samemu trzeba oczyścić
karpia. Przed ostatnimi świętami ja przejęłam pałeczkę od mamy. Wyszedł podobno bardzo dobry, choć nie wszyscy są fanami galarety z
ryby. Ja ją uwielbiam!
Składniki na 4 półmiski z
rybą:3 oczyszczone karpie + głowy i płetwy1 kg
marchwi1/2 kg
pietruszki1 duży
seler4
cebulesólpieprz w ziarnach
ziele angielskieliście laurowenatka pietruszki1/2
cytrynyduże opakowanie
żelatyny1. Oczyszczone karpie dzwonkujemy. Zostawiamy płetwy i głowy. Z głów wyjmujemy skrzela.2. Płetwy i głowy gotujemy w ok. 4 litrach
wody wraz z
włoszczyzną i
przyprawami ok. 1,5 godziny, ok. 30 minut przed końcem gotowania dodając
cebulę.3. Odcedzamy
wywar. Zachowujemy
włoszczyznę.4. W wywarze gotujemy dzwonka
karpia ok. 25 minut na wolnym ogniu.5. Dzwonka wyjmujemy, czekamy jak nieco przestygną, dzielmy na pół (wzdłuż kręgosłupa) i wyjmujemy ości.6. W półmiskach układamy dekoracje z pokrojonych warzyw i
natki pietruszki. Na nich układamy oczyszczone dzwonka.7.
Wywar jeszcze raz przecedzamy przez drobne sito, dosalamy jeśli potrzeba, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Dodajemy sok z 1/2
cytryny i opakowanie
żelatyny rozprowadzone w 1/2 szklanki gorącej
wody.8. Zalewamy gorącą galaretą dzwonka do ok. połowy wysokości. Gdy galareta w półmiskach stężeje wylewamy pozostałą część.9. Chłodzimy kilkanaście godzin.