Wykonanie
« Powrót  
Galaretka z nóżek wieprzowychDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 11(z pieczeniem / smażeniem): 270 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 1 , 2 kilogramów
marchewka 4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
natka piertruszki według uznania
grzyby suszone 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, podzielone na części nóżki zalać taka ilością
wody, by nóżki były przykryte i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 3-4 godziny. W połowie gotowania dodać
liście laurowe,
ziele angielskie oraz
pieprz, a na ostatnie 30 minut dorzucić oczyszczone warzywa oraz namoczony grzybek. Zdjąć z ognia, odkryć i lekko przestudzić.
Wywar przecedzić i z powierzchni zebrać tłuszcz. Obrane z kości
mięso rozdrobnić, a
marchewki pokroić.
Wywar doprawić
solą. Na dnie salaterek ułożyć
marchewkę, a na niej
mięso. Dodać posiekany
czosnek i całość zalać
wywarem. Po ostudzeniu wstawić nóżki do lodówki. Przed podanie wyłożyć
galaretkę na płaski talerz, odwracając salaterki do góry dnem. Udekorować
natką pietruszki i podawać z
cytryną,
octem lub
chrzanem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: