ßßß Cookit - przepis na Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Galaretka z nóżek wieprzowych
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 11
(z pieczeniem / smażeniem): 270 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
nóżki wieprzowe 1 , 2 kilogramów
marchewka 4 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 4 ziarna
natka piertruszki według uznania
grzyby suszone 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone, podzielone na części nóżki zalać taka ilością wody, by nóżki były przykryte i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 3-4 godziny. W połowie gotowania dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, a na ostatnie 30 minut dorzucić oczyszczone warzywa oraz namoczony grzybek. Zdjąć z ognia, odkryć i lekko przestudzić. Wywar przecedzić i z powierzchni zebrać tłuszcz. Obrane z kości mięso rozdrobnić, a marchewki pokroić. Wywar doprawić solą. Na dnie salaterek ułożyć marchewkę, a na niej mięso. Dodać posiekany czosnek i całość zalać wywarem. Po ostudzeniu wstawić nóżki do lodówki. Przed podanie wyłożyć galaretkę na płaski talerz, odwracając salaterki do góry dnem. Udekorować natką pietruszki i podawać z cytryną, octem lub chrzanem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11189/Galaretka-z-nozek-wieprzowych