ßßß Cookit - przepis na Nóżki cielęce w galarecie

Nóżki cielęce w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
nóżki cielęce 4 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielske 5 ziarna
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
białka 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone nóżki przelać wrzątkiem, przełożyć do dużego garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać ziarno ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy i gotować 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać oczyszczone warzywa w całości, a cebulę i czosnek posiekać., lekko posolić. Gotować jeszcze p[rzez godzinę, nóżki wyjąć, a wywar przecedzić. Trochę jarzyn zostawić do przybrania. Ubić białko i dodać do przecedzonego wywaru razem z sokiem cytrynowym i gotować, mieszając, aż białko się zetnie i wypłynie, zdjąć z ognia, usunąć szumowinę, a wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą. Zagotować i doprawić solą oraz pieprzem. Z wystudzonych nóżek usunąć skórę, a mięso oddzielić od kości i pokroić. Na dnie głębokiej salaterki rozłożyć pokrojone w zapałkę warzywa oraz listki natki. Tera rozłożyć kawałki mięsa i zalać przestudzonym wywarem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Uwagi:
Można też przed zalaniem nóżek wymieszać wywar z 3 łyżkami kopru, natki pietruszki, szczypiorku i bazylii oraz z 2 drobniutko posiekanymi ząbkami czosnku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8228/Nozki-cielece-w-galarecie