Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegonóżki cielęce 4 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
pieprz 5 ziarna
ziele angielske 5 ziarna
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
białka 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
liść laurowy 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone nóżki przelać wrzątkiem, przełożyć do dużego garnka, zalać 2 litrami zimnej
wody, dodać ziarno
ziela angielskiego i
pieprzu oraz
liść laurowy i gotować 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Dodać oczyszczone warzywa w całości, a
cebulę i
czosnek posiekać., lekko posolić. Gotować jeszcze p[rzez godzinę, nóżki wyjąć, a
wywar przecedzić. Trochę jarzyn zostawić do przybrania. Ubić
białko i dodać do przecedzonego
wywaru razem z
sokiem cytrynowym i gotować, mieszając, aż
białko się zetnie i wypłynie, zdjąć z ognia, usunąć szumowinę, a
wywar przecedzić przez sito wyłożone gazą. Zagotować i doprawić
solą oraz
pieprzem. Z wystudzonych nóżek usunąć skórę, a
mięso oddzielić od kości i pokroić. Na dnie głębokiej salaterki rozłożyć pokrojone w zapałkę warzywa oraz listki
natki. Tera rozłożyć kawałki
mięsa i zalać przestudzonym
wywarem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.Uwagi:Można też przed zalaniem nóżek wymieszać
wywar z 3 łyżkami
kopru,
natki pietruszki,
szczypiorku i
bazylii oraz z 2 drobniutko posiekanymi ząbkami
czosnku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: