ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna szynka parzona

Tradycyjna szynka parzona

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
szynka wędzona 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pietruszka 1 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 1 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie według uznania
pieprz według uznania
goździki według uznania
kminek 0,5 łyżek deserowych
sól według uznania
Wykonanie:
Z oczyszczonych warzyw ugotować wywar, dodając sól oraz przyprawy. Do gotującego się wywaru włożyć szynkę, szybko zagotować, a potem zmniejszyć ogień tak, aby woda lekko się gotowała. Szynka powinna się parzyć bardzo spokojnie, licząc ok. 40 minut na każdy kilogram wagi. po ugotowaniu szynkę włożyć do lodowatej wody na 15 minut. Szynka musi jeszcze stężeć. Najlepsza jest następnego dnia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12429/Tradycyjna-szynka-parzona