Wykonanie
Robimy pierogi z
mięsem bez gotowania.Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z
kurczaka tak, jak na rosół.My do
wody dodajemy:-jedną
marchewkę-opaloną
cebulę-ząbek
czosnku-warzywko-
ziele angielskie-
liść laurowy-
natkę pietruszki-kilka
suszonych grzybówUgotowane ćwiartki obieramy z
mięsa.Dokładamy 30 dkg
mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej
marchewkę i
cebulę i wszystko mielimy.
Do zmielonego
mięsa dodajemy-jedno
jajko-
pieprz-
przyprawę barbecue i dokładnie mieszamy.Farsz gotowy.
Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z
kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki.
Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym
jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.
Gotowe.
Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.
Smacznego!