ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomarchewka 200 gramówseler 150 gramównatka pietruszki 0,5 pęczekgrzyby suszone 5 sztukziele angielskie 4 ziarnaliść laurowy 2 sztukcebula 1 sztukmasło 100 gramówczosnek 4 ząbkimajeranek 1 łyżek stołowychśmietanka 50 mililitrówchrzan 1 łyżek stołowychzakwas na barszcz biały 500 mililitrówkiełbasa biała surowa 2 sztukjajka 3 sztukśmietana 3 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, pokrojone warzywa wrzucić do 2,5 l wody. Dodać pokruszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki i doprawić lekko solą. Gotować 30 minut, aż do uzyskania intensywnie pachnącego wywaru.Oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na 50g masła razem z posiekanym czosnkiem i lekko posolić. Dodać do wywaru i całość chwilę gotować. Cienkim strumieniem wlać do wywaru wymieszany zakwas, uwazając, by zupa nie była zbyt gęsta lub kwaśna (0,5 l zakwasu na 2-3 l wywaru). Gotować jeszcze 5 minut. Dodac do zupy majeranek oraz smietanę, doprawić chrzanem oraz pieprzem.Na 50g masła mocno podsmażyć kiełbasę, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 20 minut w 140 stopniach.Pokrojoną na kawałki kiełbasę włożyć do miseczki oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i zalać barszczem. Porcje udekorować natka pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrzybówPotrawy z JajPotrawy z MięsaWielkanocZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: