ßßß Cookit - przepis na Galareta z nóżek

Galareta z nóżek

nazwa

Wykonanie

Galareta z nóżek to rewelacyjna sprawa. Jest pyszna i nie równa się nawet z galaretami, do których używa się żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto. Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po śmietanie lub w filiżankach.
Składniki:
2 nogi wieprzowe
1 golonko
300 g karkówki
3 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
½ średniego selera
2 cebule
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 płaska łyżka pieprzu w ziarnach
sól
Wykonanie:
Nogi wieprzowe i golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, 1 łyżkę soli a następnie doprowadzić do wrzenia.
Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem. Karkówkę umyć, warzywa obrać.
Do garnka dodać karkówkę, cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin.
Przed końcem gotowania wywar doprawić. Wywar powinien być lekko za słony.
Wywar odcedzić. Jak warzywa i mięso trochę ostygnie, marchewkę pokroić w kostkę, mięso obrać z golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z karkówką.
Do naczyń w których będzie robiona galaretka włożyć marchewkę, następnie mięso i zalać wywarem. Można dać również groszek, jajka pokrojone w plastry lub dowolne inne dodatki.
Mięso z warzywami zalać wywarem a gdy wystygnie włożyć do lodówki na noc.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/02/galareta-z-nozek.html