Wykonanie
Galareta z nóżek to rewelacyjna sprawa. Jest pyszna i nie równa się nawet z galaretami, do których używa się
żelatyny. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale warto.
Galaretki można zrobić np. w pojemnikach po
śmietanie lub w filiżankach.Składniki:2
nogi wieprzowe1
golonko300 g
karkówki3 ząbki
czosnku2
marchewki2
pietruszki½ średniego
selera2
cebule3
liście laurowe4
ziela angielskie1 płaska łyżka
pieprzu w ziarnach
sólWykonanie:
Nogi wieprzowe i
golonko dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać
wodą, dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
czosnek,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz, 1 łyżkę
soli a następnie doprowadzić do wrzenia.
Cebulę opalić na blaszce lub nad palnikiem.
Karkówkę umyć, warzywa obrać.Do garnka dodać
karkówkę,
cebulę i resztę warzyw. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez 4 - 5 godzin.Przed końcem gotowania
wywar doprawić.
Wywar powinien być lekko za słony.
Wywar odcedzić. Jak warzywa i
mięso trochę ostygnie,
marchewkę pokroić w kostkę,
mięso obrać z
golonka i nóżek i jeśli potrzeba pokroić razem z
karkówką.Do naczyń w których będzie robiona
galaretka włożyć
marchewkę, następnie
mięso i zalać
wywarem. Można dać również
groszek,
jajka pokrojone w plastry lub dowolne inne dodatki.
Mięso z warzywami zalać
wywarem a gdy wystygnie włożyć do lodówki na noc.