ßßß Cookit - przepis na Strucla makowa z polewą lukrową

Strucla makowa z polewą lukrową

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 0.75 kostek
drożdże 50 gramów
cukier 265 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
żółtko 4 sztuk
sól według uznania
śmietana 0.5 szklanek
mak 300 gramów
jajko 2 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
wrzątek 5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i wymieszać ze śmietaną roztrzepaną z żółtkami. Mąkę przesiać ze szczyptą soli i posiekać nożem razem z miękką margaryną, dodać cukry i drożdże ze śmietaną i żółtkami. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z miodem i dodać do maku. Dodać wymoczone i osączone rodzynki oraz skórkę z cytryny. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę. Włożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.50 minut w 180 stopniach.
Zimną struclę posmarować lukrem cytrynowym.
Uwagi:
Ciasto: mąka - 500g, margaryna - 0,75 kostki, drożdże - 50g, cukier -100g, cukier waniliowy - 10g, żółtka - 4 sztuki, szczypta soli,śmietana - 0,5 szklanki Masa makowa: trzykrotnie zmielony mak - 300g, cukier - 0,75 szklanki, jajka - 2 sztuki, miód - 3 łyżki, rodzynki - 100g, skórka starta z cytryny - 1 łyżeczka Lukier: cukier puder - 1 szklanka, sok z cytryny - 1 sztuka, wrzątek - 5 łyżeczek
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3924/Strucla-makowa-z-polewa-lukrowa