Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 0.75 kostek
drożdże 50 gramów
cukier 265 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
żółtko 4 sztuk
sól według uznania
śmietana 0.5 szklanek
mak 300 gramów
jajko 2 sztuk
miód 3 łyżek stołowych
rodzynki 100 gramów
skórka z cytryny 1 łyżek deserowych
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 1 sztukwrzątek 5 łyżek deserowychWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i wymieszać ze
śmietaną roztrzepaną z
żółtkami.
Mąkę przesiać ze szczyptą
soli i posiekać nożem razem z
miękką margaryną, dodać
cukry i
drożdże ze
śmietaną i
żółtkami. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
miodem i dodać do
maku. Dodać wymoczone i osączone
rodzynki oraz
skórkę z cytryny. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z
białek.Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować masę
makową i zwinąć w roladę. Włożyć do wąskiej podłużnej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.50 minut w 180 stopniach.Zimną
struclę posmarować lukrem
cytrynowym.Uwagi:Ciasto:
mąka - 500g,
margaryna - 0,75 kostki,
drożdże - 50g,
cukier -100g,
cukier waniliowy - 10g,
żółtka - 4 sztuki, szczypta
soli,
śmietana - 0,5 szklanki Masa makowa: trzykrotnie zmielony
mak - 300g,
cukier - 0,75 szklanki,
jajka - 2 sztuki,
miód - 3 łyżki,
rodzynki - 100g, skórka starta z
cytryny - 1 łyżeczka
Lukier:
cukier puder - 1 szklanka,
sok z cytryny - 1 sztuka, wrzątek - 5 łyżeczekAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: