Wykonanie
Na moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować
mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec.
Składniki:Ciasto:1/2 kg
mąki1 kostka
margaryny12 dag
cukru pudru5 dag
drożdży2
jajka2
żółtka2 łyżki gęstej
śmietanyszczypta
soliMasa makowa:1/2 kg
maku12 dag
margaryny30 dag
cukru2
jajka2
żółtkazapach migdałowy+piana ze wszystkich
białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)Sposób przygotowania:1.
Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.2.
Mąkę posiekać z tłuszczem i
cukrem, dodać
jajka i
śmietanę wymieszaną z
drożdżami i
żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.3.
Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po jednym
jajku i
żółtku.
Potem dodać zmielony
mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych
białek i
aromat migdałowy.4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa
maku - ciasto - połowa
maku - ciasto.5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.6. Blaszkę w
ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.
Smacznego!!!P.S.Jeśli lubicie
ciasta drożdżowe, to polecam mazurka
drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe -
orzechy,
wiśnie i
pomarańcze :)