ßßß Cookit - przepis na Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Na moim blogu brakowało jeszcze przepisu na makowiec. I oto jest - mój ulubiony z przepisu mojej mamy, która piecze go dość często, nie tylko od święta :) Ponieważ ciasto musi trochę poleżakować, polecam najpierw przygotować mak, sparzyć i zemleć, po południu lub wieczorem przygotować ciasto, a rano go upiec.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
12 dag cukru pudru
5 dag drożdży
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
Masa makowa:
1/2 kg maku
12 dag margaryny
30 dag cukru
2 jajka
2 żółtka
zapach migdałowy
+piana ze wszystkich białek, jakie zostały z przygotowania ciasta i masy makowej (czyli 4)
Sposób przygotowania:
1. Mak sparzyć i zemleć dwukrotnie.
2. Mąkę posiekać z tłuszczem i cukrem, dodać jajka i śmietanę wymieszaną z drożdżami i żółtkami. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części.
3. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtku. Potem dodać zmielony mak. Na koniec dodać pianę ubitą ze wszystkich pozostałych białek i aromat migdałowy.
4. W blaszce układamy warstwami: ciasto - połowa maku - ciasto - połowa maku - ciasto.
5. Ciasto odstawiamy na 12 godzin (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
6. Blaszkę w ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.
Smacznego!!!
P.S.
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/11/makowiec-drozdzowy.html