Wykonanie
Prosty i szybki do zrobienia..może być makowiec lub z dowolnym innym nadzieniem..moje makowce troszkę popękały..ale i tak były szybko zjedzone.
50 dkg
mąki50 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru25 dkg
margaryny0,5 szkl. gęstej
śmietany1/3 łyżeczki
soli2
jajkamasa makowa
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć
drożdże, posypać łyżką
cukru.Odstawić,aż
drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać
masło,
jajka i
śmietanę oraz
sól.Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć dowolne nadzienie i zwinąć roladę.Przełożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.