Wykonanie
Nic nie zastąpi smaku i aromatu ciast przygotowywanych w domu. Przepis, który proponuję najczęściej wykorzystuję przed świętami (kultywując tradycję kulinarną z mojego domu uważam, że nie ma Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy bez makowca i sernika). Co prawda, do świąt daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby makowca przygotować i skosztować już teraz :-)
Składniki:50g
drożdży,200g
masła,2,5 szklanki
mąki,1
jajko i 2
żółtka,0,5 szklanki
cukru,0,5 szklanki
mleka,szczypta
soli,1 puszka
maku z
bakaliami (900g),2 łyżeczki
cukru pudru i 2 krople
olejku migdałowego do przygotowania lukru
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki
mąki i 2 łyżki
cukru oraz
drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę
mąki oraz
sól. W innym naczyniu ucieramy
cukier z
jajkiem i 2
żółtkami.
Masło należy roztopić i ostudzić. Gdy
drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z
mąką, dodajemy też utarte z
cukrem jajka oraz
masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas przekładamy je do natłuszczonej formy, wyrównujemy powierzchnię i kładziemy
mak. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (tym razem na 10 minut). Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. Wystudzony placek lukrujemy (do
cukru pudru dodajemy odrobinę
wody oraz
olejek migdałowy).SMACZNEGO!