Wykonanie
Trafiłam po raz kolejny na bardzo fajny i godny polecenia przepis na dro żdżówki . Drożdżówki wyszły jak marzenie - mięciutkie, aromatyczne ...po prostu niebo w gębie. Zmieniłam delikatnie przepis na masę
serową - zwiększyłam ilość
sera, nie mieliłam go tylko rozdrobniłam, dodałam
aromat cytrynowy i odrobinę otartej skórk i z cytr yny i wyszło pysznie! Przepis cytuję za autorką z moimi zmianami.
Składniki:Ciasto:380-400 g
mąki1
jajko45 g
cukru15 g
drożdży1
cukier waniliowy50 g miękkiego
masłapół łyżeczki
soli150 ml
mlek aMasa serowa:400g półtłustego
twarogu1
żółtko3 łyżki
cukr u pudru1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżeczka
cukru waniliowegoodrobina
aromatu cytrynowego lub
soku z cytryny1 łyżka miękkiego
masła100 g
rodzynekewentualnie kopiasta łyżka kandyzowanej skórki z p
omarańczyLukier:pół szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytrynyDod a tkowo:1
jajko do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:1. Z letniego
mlek a,
drożdży i 1 łyżki
cukru r obimy zaczyn.2. Do miski wsypujemy
mąkę, robi my dołeczek, dodajemy
mleko z
drożdżami,
masło i
jajko wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy też
sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. (Jeśli będzie się kleić to należy dodać małą ilość
mąki).3. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją obję tość).4. W mi ędzyc z
asie robimy
ser: w misce rozdrabniamy
ser, dodajemy
żółtko,
cukier, miękkie
masło,
cukier waniliowy, aromat lub sok z c
ytryny i
skórkę cytrynową, mieszamy dokładnie za pomocą łyżki drewnianej.5.
Rodzynki zalewamy gorącą
wodą, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i dodajemy do
sera. Całość mieszamy.6. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość 30x40 cm . Na cieście rozkładamy równomiernie
ser zostawiając po 0,5 cm z
brze g ów ciasta. Zawijamy ciasno jak roladę wzdłuż szerszego
boku . Kroimy w plastry ok 2-3cm na (16-18 plastrów).7. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zapominamy o odstępach, ponieważ drożdżówki rosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy, by trochę podrosły.8. Kiedy podrosną, smarujemy każdą rozmiesza nym
jajkiem, pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.9. W tym czasie, gry drożdżówki się pieką, robimy
lukier, mieszamy dokładne
cukier puder z
sokiem z cytryny.10. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki