ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z serem i rodzynkami

Drożdżówki z serem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Trafiłam po raz kolejny na bardzo fajny i godny polecenia przepis na dro żdżówki . Drożdżówki wyszły jak marzenie - mięciutkie, aromatyczne ...po prostu niebo w gębie. Zmieniłam delikatnie przepis na masę serową - zwiększyłam ilość sera, nie mieliłam go tylko rozdrobniłam, dodałam aromat cytrynowy i odrobinę otartej skórk i z cytr yny i wyszło pysznie! Przepis cytuję za autorką z moimi zmianami.
Składniki:
Ciasto:
380-400 g mąki
1 jajko
45 g cukru
15 g drożdży
1 cukier waniliowy
50 g miękkiego masła
pół łyżeczki soli
150 ml mlek a
Masa serowa:
400g półtłustego twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukr u pudru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
odrobina aromatu cytrynowego lub soku z cytryny
1 łyżka miękkiego masła
100 g rodzynek
ewentualnie kopiasta łyżka kandyzowanej skórki z p omarańczy
Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Dod a tkowo:
1 jajko do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:
1. Z letniego mlek a, drożdży i 1 łyżki cukru r obimy zaczyn.
2. Do miski wsypujemy mąkę, robi my dołeczek, dodajemy mleko z drożdżami, masło i jajko wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy też sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. (Jeśli będzie się kleić to należy dodać małą ilość mąki).
3. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją obję tość).
4. W mi ędzyc z asie robimy ser: w misce rozdrabniamy ser, dodajemy żółtko, cukier, miękkie masło, cukier waniliowy, aromat lub sok z c ytryny i skórkę cytrynową, mieszamy dokładnie za pomocą łyżki drewnianej.
5. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, przecedzamy i dodajemy do sera. Całość mieszamy.
6. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na wielkość 30x40 cm . Na cieście rozkładamy równomiernie ser zostawiając po 0,5 cm z brze g ów ciasta. Zawijamy ciasno jak roladę wzdłuż szerszego boku . Kroimy w plastry ok 2-3cm na (16-18 plastrów).
7. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie zapominamy o odstępach, ponieważ drożdżówki rosną podczas pieczenia. Ponownie odstawiamy, by trochę podrosły.
8. Kiedy podrosną, smarujemy każdą rozmiesza nym jajkiem, pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.
9. W tym czasie, gry drożdżówki się pieką, robimy lukier, mieszamy dokładne cukier puder z sokiem z cytryny.
10. Po upieczeniu jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.
Smacznego!!!
Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/12/drozdzowki-z-serem-i-rodzynkami.html