Wykonanie
Swego czasu kolekcjonowałam broszurki z Biedronki (czerwiec 2008), gdzie co tydzień można było znaleźć przepisy Macieja Kuronia. Ponieważ zawsze podobały mi się przepisy tegoż wspaniałego kucharza bardzo często do nich wracam, jak na przykład do tych naleśników. U mnie w domu robi się je troszkę inaczej, szczególnie nie używa się tylu jaj, a także nie dodaje się
żółtka do
sera. Ale od czasu do czasu można się poświęcić:) Naleśniki są bardzo pulchniutkie i dodatkowo
ser jest w nich niebywale aromatyczny. Polecam.
Składniki:Ciasto:2 niepełne szklanki
mąki250 ml
mleka200 ml
wody mineralnej gazowanej4
jajkaotarta
skórka z cytryny3-4 łyżki
masłaodrobina
soli oraz
cukru pudruFarsz:25 dag
białego sera1
żółtko2 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy1 łyżka drobnych
rodzynekotarta skórka z
pomarańczy lub
cytrynySposób przygotowania:1. Ubijamy
jaja, dodajemy
cukier puder,
sól i
skórkę z cytryny.2. Gotową masę jajeczną dolewamy do
mąki, dodajemy
wodę i
mleko i dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Roztopione
masło dodajemy do ciasta i mieszamy. Smażymy naleśniki.3. Przygotowujemy farsz: ucieramy
cukier puder,
cukier waniliowy,
żółtko i
ser, dodajemy
rodzynki i
skórkę z cytryny (lub
pomarańczy).4. Smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt. Smażymy na rumiano.5. Naleśniki możemy podać posypane
cukrem pudrem lub polane
śmietaną.
SMACZNEGO :) Przepis dołączam do akcji Kuchnia Macieja Kuronia.