Wykonanie
Pyszne, wilgotne i jednocześnie puszyste
ciasto drożdżowe w nieco zdrowszym wydaniu. Idealne jako niedzielne śniadanie od
serca :)Składniki na ciasto:· 250 g
mąki pszennej· 250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 3 łyżki na zaczyn· 1
jajko· 2
żółtka· 50 g świeżych
drożdży· 1/2 szklanki ciepłego
mleka· 150 g
cukru pudru· 3 łyżki
cukru waniliowego· 1/4 szklanki
oleju rzepakowego· szczypta
soli· skorka otarta z 1
pomarańczy· sok z
pomarańczyNa kruszonkę
cytrynową:· 50 g zimnego
masła· 3 łyżki
cukru pudru· 3 łyżki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· skórka otarta z 1
cytrynyPrzygotowujemy zaczyn. Pokruszone
drożdże zasypujemy
cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy
mąkę i zalewamy ciepłym
mlekiem- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Mąki wysypujemy do dużej miski. Dodajemy
żółtka,
jajko,
cukier puder,
olej,
sól, skórkę i sok z
pomarańczy. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy- ja wybrałam kształt kwiatka. Odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowało. Przygotowujemy kruszonką. Łączymy zimne
masło,
cukier puder,
mąkę oraz
skórkę z cytryny- całość ma przypominać konsystencją mokry piasek. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane
cukrem pudrem. Smacznego!