Wykonanie
Tak kusiły
słonecznie żółtą skórką, że musiałam kupić kilogram:)
Morele to wspaniałe antyoksydanty dzięki beta-karotenowi, zawierają mnóstwo witamin i minerałów a ich jedzenie poprawia trawienie i zapobiega anemii.
Te drożdżówki z
morelami dojadaliśmy ze smakiem w Dolinie Chochołowskiej. Ciasto zrobiłam wg przepisu mojej mamy, tego samego, którego używam zawsze do jagodzianek .składniki na bułeczki:4 szkl.
mąki,50g świeżych
drożdży,1 szkl.
mleka,1 szkl.
cukru,2
jaja,2
żółtka,1 torebka
cukru waniliowego,1/2 kostki
masła,
sól,1
jajko do smarowaniadodatkowo:1kg
morelicukierzaczyn - W małym garnuszku rozkruszamy świeże
drożdże, zalewamy je ciepłym (nie gorącym!)
mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia
drożdży. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru. Wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Składniki zaczynu odejmujemy od przepisu.W czasie wyrastania zaczynu myjemy i pestkujemy
morelki. A następnie w środek każdej wsypujemy odrobinę
cukru.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięte
drożdże,
cukier,
sól,
cukier waniliowy,
jajka i
mleko. Łączymy składniki i wyrabiamy chwilę ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone w kąpieli
wodnej masło. Znów wyrabiamy podsypując w razie potrzeby
mąką. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.Rozciągamy rękami na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 7cmx7cm. Nakładamy na środek 2 połówki
morelki, zawijamy rogi pod spód i dokładnie je zlepiając formujemy bułeczki.Wykładamy je na posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką blasze i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia na ok. 20min.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Dodatkowo można dodać kruszonkę.Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.kruszonka100g
mąki pszennej50g
cukru5 0g
masła roztopionego i lekko ostudzonegoDo miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i zalewamy ostudzonym
masłem. Dokładnie łączymy i rozcieramy dłońmi.
lukier (pomada):pół szklanki
cukru pudrusok z połowy
cytryny + 2 łyżki
wodyPołączyć składniki, mieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać
wody lub
cukru pudru.Smacznego!