Wykonanie
            « Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegogołąb 4 sztuktłuszcz 3 dekagramów
śmietana 1 szklanek
natka pietruszki według uznania
serwatka 2 litrów
kajzerka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
mleko 0.75 szklanek
jajko 2 sztuk
jagody czarne 0.5 szklanek
sól według uznania
cukier według uznaniaWykonanie:Sprawione gołębie (bez przecinania podbrzusza, wnętrzności wyjąć przez otwór w podgardlu) namoczyć na kilka godzin w 
serwatce. 
Potem wyjąć, osuszyć w ściereczce, natrzeć 
solą. Przygotować nadzienie(czerstwe 
kajzerki, 
masło, 
mleko, 
jaja, suszone 
czarne jagody, 
sól i 
cukier), zmiksować namoczoną w 
mleku i odciśniętą 
bułkę, wymieszać z surowymi 
żółtkami, 
masłem, 
solą. Z 
białek ubić sztywną pianę i razem z 
jagodami wymieszać ostrożnie lecz dokładnie z nadzieniem. Wypełnić nim gołębie, zaszyć lub spiąć otwory, obrumienić 
tuszki w szybkowarze na tłuszczu i polać 
śmietaną. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.Uwagi:
Kajzerka czerstwa, suszone 
czarne jagody lub 
rodzynkiPotrawy z 
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z 
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: