Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
masło 4 ząbki
pieprz według uznania
sól według uznania
kajzerka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
wątróbki drobiowe 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
bułka tarta 5 łyżek stołowych
cukier 1 szczyptaWykonanie:Umytego, osuszonego
kurczaka natrzeć wewnątrz i na wierzchu
pieprzem oraz
solą i odstawić do lodówki na 3 godziny.Farsz: namoczoną w
mleku kajzerkę odcisnąć i zmiksować z
wątróbkami.
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami
masła, dodać
wątróbki, posiekaną
natkę,
bułkę tartą, szczyptę
cukru, mieszając, doprawić
solą do smaku. Ubić
białka na sztywna piane i połączyć z nadzieniem.Włożyć farsz do środka
kurczaka i zaszyć bawełnianą nicią. Ułożyć w brytfance, polać 2 łyżkami roztopionego
masła i piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Podczas pieczenia polewać
kurczaka wytworzonym sosem i skrapiać
wodą. Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować
kurczaka pozostałym roztopionym
masłem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: