Wykonanie
Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski jest często błędnie kojarzony z rosyjskim bojarem Dimitrijem Pożarskim, który w 1612 roku na czele pospolitego ruszenia wyparł wojska polskie z Moskwy. Rosyjskie źródła podają, że nazwa kotleta powstała w Rosji w początku XIX wieku , kiedy to Car Mikołaj I odwiedziwszy przydrożną oberżę dostał ( z braku
wieprzowiny) kotlet z
mielonego mięsa drobiowego, który mu ogromnie zasmakował, więc kazał potrawę nazwać nazwiskiem właściciela oberży i podawać na dworze. W 1826 roku wielki poeta rosyjski Aleksander Puszkin, opowiadając w liście przyjacielowi S. Sobolewskiemu o swojej podróży z Moskwy do Nowogrodu, napisał taki oto dowcipny wierszyk :W międzyczasie zjedz po drodzeKotlet Pożarskiego (właśnie kotlet)Jedź do Torżku. Spróbuj, proszę,Nie ma nic lepszego.Polska wersja łączy nazwę z nazwiskiem lekarza, doktora Pomian-Pożarskiego, który brał udział w powstaniu styczniowym w 1863 roku, po czym został zesłany na Sybir, uciekł przez Władywostok do Europy i założył pierwszą polską restaurację w Paryżu, w której serwowano m.in. potrawy przyrządzane według uzasadnionych medycznie przepisów kulinarnych.
mielona
pierś kurczaka (może być także
mięso z innej części
kurczaka - generalnie chodzi o
mięso drobiowe)1
jajko2 łyżki
masła ( mniej więcej odpowiada to 2 cm
masła odciętym z kostki)pół
kajzerkisól,
pieprz do smaku
Mięso zemleć, dodać namoczoną wcześniej w
mleku bułkę,
żółtko jajka, miękkie
masło oraz dobrze przyprawić
solą i
pieprzem. Masę dokładnie wyrobić.
Białko jajka ubić na sztywno i połączyć z masą
mięsną.Formować kotlety, panierować je w
bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na złoto.