Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1 sztuk
kajzerka 1 sztuk
mleko 1 szklanek
wątróbki drobiowe 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
masło 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
bułka tarta 5 łyżek stołowych
masło sklarowane 1 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umytego, osuszonego
kurczaka natr5zeć z wierzchu i od środka
solą. W
mleku namoczyć
bułkę.
wątróbki oczyścić i razem z odciśniętą
wątróbką zmielić lub posiekać. Opłukana
natkę posiekać. Utrzeć
żółtka z
masłem, dodać
wątróbki,
natkę,
bułkę tartą, szczyptę
cukru,
soli oraz
pieprzu i utrzeć na gładką masę.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno i wymieszać z nadzieniem. Włożyć farsz do środka
kurczaka i zaszyć. W brytfannie z rozpuszczonym
masłem ułożyć
tuszkę grzbietem do dołu. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, polewając na przemian sosem z pieczenia oraz gorącą
wodą.
Kurczaka podawać w całości z wytworzonym podczas pieczenia sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: